Dorpjes van Texel



Zo overweldigend als de natuur is op Texel, zo warm en gezellig zijn de dorpen. Elk plaatsje heeft zijn eigen charme en karakteristieke trekjes.


Den Burg


Den Burg is de grootste woonplaats – van de bijna 14 duizend Texelaars woont bijna de helft in het middeleeuwse plaatsje. Rond het centrum zijn winkels, cafés en restaurants te vinden – er is een groot open luchtzwembad, een bioscoop en natuurlijk een wekelijkse markt. Het rijke en roerige verleden van Den Burg is grotendeels zorgvuldig bewaard, danwel gerestaureerd. In het plaatsje zijn maar liefst 64 Rijksmonumenten, waarvan een groot deel bijzondere woningen of boerderijen.


De Koog


Het klinkt misschien raar, voor een door water omringde plek, maar er is maar één echte badplaats, en dat is De Koog. Twee rijen duinen scheiden het uitgestrekte strand van dit levendige, voormalige vissersdorpje aan de westkust, dat zeker in het hoogseizoen hét uitgaanscentrum van Texel is. De Koog is zeker niet alleen ideaal voor feestneuzen – het dorpje ligt ook aan de rand van het mooie natuurgebied Duinen van Texel.


De Cocksdorp


De Cocksdorp is het noordelijkste woonplaatsje van Texel, vlakbij de vuurtoren. Het is het jongste dorp van Texel – het bestaat pas sinds 1835, maar mag zich verheugen in grote populariteit onder de toeristen. Geen wonder, want het is omringd door geweldige natuurgebieden: De Slufter, De Krim en de Eierlandse Duinen. De bezoekers verblijven veelal in een van de vakantieparken rond De Cocksdorp en komen naar het plaatsje voor de restaurantjes en winkeltjes. De vuurtoren – een gewilde locatie voor trouwfoto’s – staat even buiten De Cocksdorp. De drie kilometer erheen is zeker de moeite waard; je hebt er indrukwekkend uitzicht op de zee en buureiland Vlieland.


Den Hoorn


Het tweede dorp, in inwonersaantal, van Texel is Den Hoorn, gelegen in het zuiden van Texel. Bij aankomst valt direct het lieflijke kerkje op, met zijn onderscheidend witte torentje. Hoewel Den Hoorn geen ‘echte’ badplaats is, ben je toch zo, na een mooie duinwandeling, op het strand. In het verleden waren de walvisvangst en het loodswerk belangrijke bronnen van inkomsten. Resten daarvan zijn nog te vinden, maar rond het dorp zie je toch vooral de bewijzen van een recentere nering: de bloembollenteelt. De zandgronden rond Den Hoorn zijn heel geschikt voor vooral tulpen en de karakteristieke gele narcissen. Een mooi gezicht in het voorjaar, net als de sneeuwklokjes en de wilde hyacinten in recreatiebos De Dennen.


De Waal


Het kleinste dorpje op het eiland is De Waal, een mooi oud plaatsje waar je binnenrijdt over de romantische Bomendiek. Veel is er niet, maar wat er is, is mooi en goed: het cultuurhistorisch museum, een galerie, een restaurant en jaarlijks het Sommeltjespopfestival. Heb je nog meer nodig, dan kun je dat krijgen in het vlakbij gelegen Den Burg.


Oosterend


Oosterend ligt middenin agrarisch gebied – hoewel ook een groot deel van de bevolking leeft van de visvangst. Het pittoreske plaatsje heeft karakterstieke smalle straatjes. Een van de blikvangers is de middeleeuwse Maartenskerk.



Oudeschild


De haven van Oudeschild biedt schilderachtige taferelen, met de vissersschepen en de mooie, oude huizen. Hier komt het rijke zeevaardersverleden (en –heden) tot leven, aan de kade en in het Maritiem & Jutters Museum. De Reede van Texel is nog altijd vertrekpunt voor schepen op weg naar de vis, of een mooie tocht over de Waddenzee. En dan is er ook nog de jachthaven, waar in het vaarseizoen heerlijke bedrijvigheid heerst. Onlangs is er ook een zandstrandje aangelegd voor mensen die willen zwemmen in de Waddenzee.



Blijf sociaal

Tag #welovetexel die op Instagram moeten worden weergegeven

Share by: