Duurzame bruiloft, 10 tips!

Een ‘duurzame bruiloft’ heeft niets te maken met het woord ’duur’. Het verwijst naar een milieubewuste bruiloft waarbij de negatieve impact die het op het milieu heeft geminimaliseerd wordt. De trend naar ‘duurzame huwelijken’ of ‘eco-vriendelijke bruiloften’ of de ‘groene bruiloft’ is niet nieuw in Nederland. Maar het goede nieuws is dat veel koppels steeds bewuster worden van de ecologische voetafdruk die hun acties en keuzes achterlaten op het milieu. Dit geldt ook voor de mooiste dag van hun leven, hun huwelijksfeest!
duurzame-bruiloft

10 duurzame tips voor jouw bruiloft!

Dus, wat kun je doen voor een duurzame bruiloft? Hier zijn 10 eenvoudige ideeën om te overwegen.

 1. Kijk bij het vinden van een trouwlocatie naar plaatsen die dichter bij de natuur staan. Zoals een boerderij of stallen die omgezet kunnen worden in een magische trouwlocatie. Trouw bijvoorbeeld in een Texelse schapenboet!
 2. Minimaliseer het energieverbruik op de receptie van het huwelijk door ervoor te zorgen dat in de feestzaal spaarlampen geïnstalleerd zijn of dat kaarsverlichting gebruikt wordt.
 3. Bespaar op verwarming of koeling door het feest in de buitenlucht te vieren. Bijvoorbeeld op het strand of op een open plek in een bos waar een feest gehouden mag worden.
 4. Gebruik voor bloemdecoratie in het seizoen lokaal geteelde bloemen, water tolerante planten of groente & fruit dat hergebruikt kan worden.
 5. Stem de te serveren hoeveelheid eten af met de locatie of cateraar. En spreek af dat niet-gebruikt eten hergebruikt wordt. Bijvoorbeeld door het overgebleven eten te doneren aan een goed doel.
 6. Gebruik alleen lokaal geteelde producten en minimaliseer geïmporteerd voedsel. In eigen land geteelde biologische groenten en fruit zijn de beste keuze voor een duurzaam buffet. Bij een duurzame bruiloft op Texel zou een visbuffet van vis en schaaldieren uit de Waddenzee zeer geschikt zijn.
 7. Kies trouwringen waarin verantwoorde diamanten verwerkt zijn. Kies geen diamanten die over de rug van in conflictlanden wonende bevolking gewonnen zijn. Juweliers moeten in staat zijn de afkomst van de diamanten te verantwoorden.
 8. Gebruik geen water in flessen. Vraag de locatie of cateraar om glazen kannen met kraanwater te serveren.
 9. Kies voor bedankjes producten die gemaakt zijn van natuurlijk materiaal, geproduceerd door de lokale gemeenschap. Bijvoorbeeld natuurlijke zeep, kruidenbitter, verzorgingsproducten.
 10. Geef zaadpakketten of jonge boompjes als bedankje. Het ultieme duurzame cadeau. De afvalberg zal niet toenemen maar de planeet wordt gevuld met meer groen.

trouwen-op-texel-de-schapenboet

Duurzame bruiloft op Texel

Texel heeft veel mogelijkheden voor het geven van een duurzame bruiloft. Informeer naar de mogelijkheden!

Tip voor een groene bruiloft?

Wat is jouw #1 tip voor bruidsparen of branche professionals? Welke tip wil jij toevoegen?

Eén reactie

 1. Yess.. Heel goeie tips. Bedankt.

Reageren is niet mogelijk