Over Texel

Bereikbaarheid

Texel is super gemakkelijk bereikbaar vanaf het vasteland. Elk uur vertrekt er een boot van Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO) vanaf Den Helder naar het eiland – een comfortabele overtocht van net twintig minuten. Je kunt de auto meenemen, of gratis laten staan in Den Helder. In het hoogseizoen worden extra boten ingezet, en in de zomer varen er vanaf Texel ook veren naar Vlieland.

Landbouw en veeteelt

Met zoveel gras en open ruimtes is het geen wonder dat er veel landbouw- en veeteelt plaatsvindt op Texel. Ongeveer 17 procent van de beroepsbevolking werkt in de landbouw. Er zijn ongeveer evenveel schapen op Texel als er mensen zijn – elfduizend blatende viervoeters op bijna ruim dertieneneenhalf duizend inwoners. Het eiland staat bekend om zijn Texelse schapenras – bij elk restaurant op het eiland wordt wel het befaamde (en heerlijke) Texelse lam geserveerd. Maar Texel kent ook weiderunderen en er worden ook aardappelen, suikerbieten en granen verbouwd, en bloembollen geteeld.

Toerisme

Toerisme is, hoe kan het ook anders op een eiland dat alles heeft, ook een belangrijke bron van inkomsten. De brede, schone stranden en de unieke natuur trekken het hele jaar door, maar vooral in de zomer, liefhebbers uit binnen- en buitenland. Op Texel vind je talloze leuke en lekkere plekjes voor koffie, lunch, een picknick of een uitgebreid sterrendiner. Je kunt er genieten van Texelse lekkernijen – zoals kaas, honing, lam of weiderund. Of van een alcoholische versnapering, zoals het Texels juttersbitter!

Onderzoek

Vanwege de locatie is Texel ook een ideale plek voor zeeonderzoek. Al meer dan honderd jaar zit het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) op Texel. En natuurlijk is er Ecomare, waar je alles over de natuur op Texel te weten kunt komen. Er is een natuurmuseum, zeehondenopvang, zeeaquarium, vogelopvang, duinpark en het bezoekerscentrum voor het Nationaal Park ‘Duinen van Texel.

Visserij

Net als de rest van Nederland heeft ook Texel een rijke handelshistorie. Veel schepen vertrokken in de tijd van de VOC vanaf Texel naar het Verre Oosten. Later maakte de handel plaats voor de walvisvangst en de visserij. Van al deze activiteiten zijn op het hele eiland interessante overblijfselen te vinden, met name in de haven van Oudeschild. Daar is nu nog altijd een vloot van dertig kotters, waarmee gevist wordt op de Noordzee.

Het eiland heeft ook een eigen luchthaven, Texel International Airport, dat vooral wordt gebruikt voor parachutisten.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.